LCHF, kolhydrater och Steroider

image

Kan man bygga muskler om man är i ketos? (dvs följer LCHF). Behöver man snabba kolhydrater, proteinpulver och kosttillskott för att växa? Eller t om anabola steroider? Låt oss börja med det sistnämnda.

Jag har nu till 90% av tiden under de senaste två åren följt lchf med inslag av paleo. Under denna tid har jag inte använt mig av varken kosttillskott eller proteinpulver och jag har aldrig brukat anabola steroider.

image

Jag vill dock vara tydlig med att jag inte moraliserar över andras livsval, några av mina främsta förebilder inom bodybuilding som Schwarzenegger, Ronnie Coleman och Kai Green har definitivt kommit dit de är genom brukande av illegala substanser mm, och flera nära vänner till mig har gjort det också.

Med det sagt så är det inget jag själv vill pröva av följande anledningar:

1. Jag vill undvika onödiga hälsorisker som kan uppstå av nämnda bruk.

2. Jag vill uppnå så mycket som möjligt med naturliga medel för att se vad jag har för inneboende potential.

3. Jag vill inte vara beroende av något som produceras i ett labb för att bli allt vad jag kan bli.

Jag dömer som sagt ingen som vill bruka steroider på ett ansvarsfullt sätt med ett undantag, unga människor.

Om du är under 25 så har du redan en extremt hög anabolism i kroppen naturligt om du tränar, sover och äter rätt. Om du vill bli mr olympia i framtiden så kan du överväga mer riskfyllda vägar för att växa när du redan nått så långt du kan på naturlig väg.

Ladda med kolhydrater

Trots att jag redan har en väldigt tydligt definierad strategi för kost och träning så försöker jag att hänga med i popkulturen så gott jag kan. Jag läser både utländska och svenska tidningar i området, Ironman, Fitness för men och mens health är några favoriter.

Några av dessa har börjat lyfta fram lågkolhydratkost för proffs och nybörjare och åtminstone försiktigt börjat tala positivt om lchf för viktnedgång. Men allmän konsensus är fortfarande att man behöver massor av kolhydrater för att öka i muskelmassa.

image
Chaz Branham bodybuilder på lchf

När det gäller killarna i mr olympia så kanske det är så men det är svårt att veta där hur mycket av deras framgångar som bygger på ”läkemedel” och hur mycket som bygger på dieter, men om vi talar om att bygga en stark och duglig fysik som är klart större än genomsnittet så behöver du inga kolhydrater alls.

Bakgrunden till detta påstående utöver mitt eget anekdotiska exempel är historiskt och baserat på sunt förnuft. Våra arktiska förfäder i norden hade ingen tillgång till raffinerade kolhydrater och levde enligt de flesta antropologer helt på animalisk föda och främst de riktigt feta delarna precis som majoriteten av ursprungsfolk gör även idag, se aboriginerna och eskimåer.

image

Om våra förfäder kunde befolka världen, besegra planetens kargaste klimat, slåss med mammutar, sabeltandade tigrar och varandra utan tillgång till kolhydrater så kan vi säkert uppnå våra i jämförelse modesta mål med samma kosthållning också.

Personligen ser jag numera kolhydrater som ett kosttillskott eller som ett syndigt nöje att bruka med måtta vid utvalda tillfällen. Men för att bruka en klyscha så är vi alla stöpta olika. Beroende på din insulinkänslighet så kan du anpassa ditt intag av kolhydrater efter vad som passar dig.

Om du är överviktig och har svårt att gå ned i vikt så råder jag dig att minimera ditt intag av kolhydrater och överväga att nolla dem under ett par månader. När du ser dina fyra översta magrutor så kan du överväga att pröva tillsättande av kolhydrater igen.

Om du däremot är mager och har svårt att gå upp i vikt så kan du om du inte lider av andra problem relaterade till socker pröva att tillsätta lite mer kolhydrater efter Skaldeman-modellen dvs vill du gå upp i vikt så börja måltiden med kolhydrater, vill du minimera viktuppgång så börja med de fetaste delarna av maten.

I övrigt så är fortfarande min fulla övertygelse att du kan bli allt du vill med rätt bruk av allt som naturen har att erbjuda, för ytterligare inspiration i detta område så rekommenderar jag som vanligt ett besök hos kostdoktorn.se, Paleo institutet och Jonas Bergqvist samt Jonas Coltings respektive hemsidor. Väl mött på fb, instagram och alla andra medier där jag lever fett, snart även på Youtube.

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: