När bör du börja träna och andra dumma frågor!

image

Rubriken till det här inlägget är givetvis bara en retorisk fråga. Ett kinesiskt proverb lyder som följande ”den bästa dagen att börja var igår, den näst bästa är idag”. När jag skriver detta så är det bara några dagar kvar till nyår och därför är denna påminnelse extra relevant.

Du behöver inte vänta tills på måndag

Jag ska börja med att erkänna att jag är lika skyldig som någon annan med att bruka nonsensargument som ”jag börjar på måndag ”.

image

Givetvis är det bra att planera allt från träning till karriär, men varaktiga förändringar bygger sällan på ett nyårslöfte eller på 30-dagars dieter utan snarare på gradvisa livsstilsförändringar som går att applicera på din vardag oavsett dina nuvarande förutsättningar.

Kontinuitet och ansvarstagande är allt

Enligt min personliga erfarenhet samt från vänner och dem jag coachat som lyckats med sina föresatser så är kontinuitet och ansvarstagande viktigare i längden än specifika träningsprogram eller vilket gym du är medlem i.

Borstar du tänderna två dagar i veckan?

Atleten och författaren Jonas Colting brukar jämföra träning med att borsta tänderna ”du borstar väl inte tänderna litegrann två till tre dagar i veckan?” samma sak gäller med träning.

image

Om du gör träningen till en daglig rutin innan eller efter jobbet så kommer du ha lättare att upprätta den än om du kör extra hårt två till tre dagar i veckan.

Lejon fastar på vilodagar!

Våra paleolitiska förfäder hade inga specifika vilodagar från jagande och samlande, och om de skulle haft det så skulle de varit utan mat de dagarna så då hade dom knappast lagt på sig övervikt ändå. Och även om de jagade varje dag så skulle de ofrånkomligen varit utan mat vissa dagar ändå.

image

Samma sak gäller för lejon, tigrar och chimpanser. Bara asätare som gamar fick äta oftare genom att äta resterna från andra rovdjur, vi är inga naturliga asätare och jag äter inte någons jävla matrester!

Träna ibland eller vara vältränad?

Om du bestämt dig för att börja träna och förändra din livsstil på allvar, inte bara fram till våren eller tills du kommer i de gamla jeansen eller bevisat något för någon annan än dig själv så börja idag.

Du har allt du behöver!

Har du inget gymmedlemskap? Skaffa ett. Har du inga träningskläder?
Skaffa det.

image

Hinner du inte träna i två timmar? Träna en timme om dagen, hinner du inte en timme börja med 30 minuter! ALLA hinner träna 30 minuter om dagen, jag har vänner som jobbar tolv timmar om dagen utöver resetid och dom hinner träna mer!

Råd finns alltid att få!

Behöver du en PT? Hyr en. Har du inte råd med det så kontakta mig ernstalmgren@hotmail.com , jag coachar så många jag hinner med gratis till dess att jag är färdigutbildad. Annars be någon på gymmet som redan lyckats om råd eller välj bland de hundratusentals sidor på nätet som kan guida dig i din träning. Inga ursäkter duger om du menar allvar. Lycka till inför det nya året och hör av dig om du behöver råd. Väl mött!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: