Afghanska muskler visar vägen!

För något år sedan såg jag något så ovanligt som en dansk dokumentär om bodybuilding i Afghanistan med titeln Afghan muscles. Jag hoppades inte lära mig så mycket av denna dokumentär utan såg den mest för underhållningsvärdet (som är väldigt högt oavsett vad du tycker om BB).

image

Men utöver att ha fått en inblick i hur det är att arbeta med min högsta passion, att bygga muskler, i en del av världen som är radikalt annorlunda än min egen så gav den mig ett stort perspektivskifte på allt som rör träning, hälsa och personlig utveckling.

I dokumentären så kommer du inte lära dig så mycket om träningen och näringslära men massor om motivation, uthållighet och om att leva fullt ut i strävan efter att bli den bästa versionen av dig själv och för att få arbeta med vad du älskar.

I fokus för dokumentären är den afghanska bodybuilding mästaren Hamidullah Shirzai. På morgonen åker han till gymmet innan jobbet mitt under pågående strider mellan afghanska rebeller och amerikanska trupper. Påvägen möts han av imamer som anklagar honom för att sätta gymmandet före Gud eftersom han inte spenderar tillräckligt med tid i moskén.

Men Hamidullah har inte tid för religiösa påbud eller militära interventioner, han vet att han kan dö närsomhelst för att han råkat befinna sig på fel plats på fel tid. Han jobbar all sin lediga tid som han inte spenderar på gymmet för att ha råd att köpa kycklingbröst och ägg för att kunna bli lite större inför nästa tävling, ibland kan han t om lyxa till det med en proteinshake!

Hans högsta dröm är att en dag kunna starta ett eget gym för att kunna hålla på med sin passion på heltid, men hans far vill att han ska jobba med vadsomhelst utan träning och planerar dessutom att gifta bort honom mot hans egen vilja för att avancera familjens ekonomiska intressen. Men Hamidullah ser in i kameran och säger bestämt att han inte vill gifta sig, han vill bara träna och jobba.

På kvällarna sitter Hamidullah med sina träningskamrater och ser på den gamla kultdokumentären ”pumping Iron” från sjuttiotalet genom en filmprojektor som troligtvis är lika gammal som dokumentären. Glädjen de upplever tillsammans när de ser på dokumentären och föreställer sig ett liv med tillgång till ett modernt gym och nästan obegränsat med proteinrik föda är omisskänlig.

image

Många tycker det är hardcore att gå upp halv fem på morgonen för att köra ett pass på gymmet innan jobbet. Att äta kyckling och grönsaker från morgon till kväll och undvika kolhydrater, socker, alkohol och skräpmat för att nå bästa möjliga resultat med träningen, men jämfört med livet för Hamidullah och hans kamrater så är livet för de flesta av oss som tränar i vår del av världen lyxigt och priviligierat.

Men dokumentären lär oss inte att tycka synd om huvudkaraktären, tvärtom så smittar deras entusiasm och träningsglädje av sig, och för oss som lever under bättre förhållanden utan fattigdom, krig och religiöst förtryck så ger det oss en enormt viktig lärdom – Det är en lyx och ett privilegium att ha tid och resurser för att kunna äta bra och träna med bra utrustning!

Dokumentären finns i sin helhet på Youtube om du söker efter den!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: