4 vanliga misstag med LCHF

LCHF, Paleo eller bara människomat som jag kallar det, bygger på väldigt enkla principer, men trots det så är det ändå lätt att gå fel, här följer några av de felsteg du bör undvika som ofta diskuteras i samband med naturlig kost och som jag själv till och från arbetar med.

1. processad mat: Om du studerat grunderna i lchf så vet du att naturligt animaliskt fett och protein är bra för dig. Så nu skyndar du iväg till köttdiskarna för att plocka på dig feta korvar och bacon mm, vilket är helt rätt! Men läs innehållsförteckningarna först!

image

Mycket av den processade maten innehåller tillsatt socker eller tillsatser som lätt förvandlas till socker i kroppen, som potatisflingor och mjöl vilket snabbt höjer dina insulin-nivåer och gör dig fet. Utöver detta så försök att undvika e-ämnen som innehåller såväl flera kända hälsorisker som flera ännu obekräftade.

2. Överkonsumtion av protein: Många som följer en lågkolhydratkost kan gå ned massor i vikt och ändå frossa i kött. Men i LCHF så är det främst animaliskt fett som ska stå för det mesta av mättnaden.

image

Detta beror på att överskott av rent protein kan leda till höjda insulin-nivåer, men om du satsar på de riktigt feta köttbitarna samt äter mycket smör och olivolja till maten så behöver du knappast oroa dig för någon överkonsumtion.

3. Mjölksocker: Smör, helst från gräsbetande kossor är det bästa matfett som finns både ur hälsosynpunkt, och vad gäller smak och tillagning. Att äta riktigt feta ostar och såser med naturlig mjölk som grund, helst opastöriserad och ohomogeniserad är mycket bra för din hälsa.

image

Men mjölk som dryck är betydligt mer problematisk då den innehåller mycket laktos (mjölksocker) och kan för den insulinkänslige vara lika skadligt som läsk. Ha hellre grädde eller smör i kaffet. Drick vatten till maten (utan socker och tillsatser) och använd i övrigt mjölk sparsamt.

4. Överkonsumtion av alkohol: Att öl är i princip detsamma som flytande bröd och bör undvikas som pesten av den som vill gå ned i vikt hoppas jag är känt av de flesta som håller på med LCHF och paleo.

image

Och de flesta som äter naturlig mat vet nog att ett par glas rödvin till maten, helst efter en riktigt fet måltid är hälsofrämjande, men fokus ska ligga på ett par glas, inte ett par flaskor. Här är jag själv skyldig till excess någon helg till och från.

Även om en fylla i månaden inte kommer att döda dig så är överkonsumtion av alkohol skadligt för såväl din fettförbränning, som dina hormonnivåer och för din kropps återhämtning, för att inte tala om ditt psyke.

image

Så njut gärna av två glas vin någon gång ibland (helst ekologiskt och med låg sockerhalt), men håll det där och fokusera hellre excess på fet mat, din kropp kommer att tacka dig längre fram!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: