Hur du övervinner depression med människomat och träning!

Igår tipsade en god vän mig om en artikel i SVD där man tar upp att inflammationsdrivande mat som mjöl och socker leder till depression. Dessa rön var inte nya för mig, detta tas även upp i en bok som heter The depression cure som jag kommer att recensera i framtiden, men det är ändå intressant när detta berörs i mainstream media.

Som vanligt säger media inte hela sanningen!

Tyvärr innehåller artikeln flera sakfel och försöker vrida rönen till att problemet skulle vara rött kött, vilket inte alls är fallet, och dessutom så hänvisar man till traditionell medelhavskost som en lösning utan att nämna att denna inte avser den ”nordiska versionen” av detta med dubbelbakade pizzor och bastiga pastarätter med ett ton av kolhydrater i.

Utan måltider som inleds med antipasto (förrätter med bland annat feta korvar och ostar) som följs av mycket fet fisk med olivolja och ovanjordgrönsaker. Pizza och pasta äts i betydligt mindre volymer i traditionell medelhavskost, det vet jag som bott flera år i Italien.

Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet with Walnuts.  (PRNewsFoto/California Walnut Commission)

Men för att gå in på ämnet föda och depression så har jag en personlig erfarenhet av detta liksom de flesta som lidit av pendlande övervikt och kolhydratsberoende. Förutom det uppenbara med att socker i alla dess former gör dig fet, så ger den dig ofta humörsvängningar, höga sockertoppar som följs av abstinens och trötthet som varar tills du får din nästa ”insulinfix”.

socker och snabba kolhydrater sabbar dina hormonnivåer.

Att vara överviktig leder dessutom ofta till dåligt självförtroende som späs på av samhällets fördomar kring metabolt syndrom och sockerberoende. En annan effekt av högt intag av socker är att det skadar din testosteronproduktion i kroppen, vilket är särskilt skadligt för män, men även för kvinnor.

I fettdepåerna som växer tack vare det höga sockerintaget så lagras även det kvinnliga könshormonet östrogen som också är särskilt skadligt för män och leder till överkänslighet, trötthet och i vissa fall även till hängbröst. Även soja stimulerar ökning av det kvinnliga könshormonet hos män och bör undvikas liksom alla baljväxter.
image

De flesta människor som är deprimerade är det ofta för att de känner att de inte kan påverka sina egna liv. Men att ta tag i sin hälsa genom kost och träning är något som alla kan göra och som får positiva konsekvenser i alla delar av livet, några av dessa är:

Ta kontroll över ditt liv med naturlig mat och träning.

Genom att följa en ketogen diet (eller människomat som jag kallar det) och med styrketräning åtminstone tre gånger i veckan så höjer du testosteronproduktionen i kroppen vilket leder till ökat självförtroende, ökad styrka och mer sexlust, bland annat.

Genom att följa en diet där du kontrollerar vad du äter och dricker så lär du dig självdisciplin, och denna kan du applicera på din arbetsplats, i valfri sport eller i vilken annan sysselsättning som helst.

Och genom att äta naturlig mat så minskar du risken drastiskt för att drabbas av olika sjukdomar som diabetes och cancer (cancer lever på socker) alzheimers, hjärt o kärl sjukdomar osv som givetvis också bidrar till och förebygger ditt mentala välmående.

I min föregående artikel nämnde jag även att kostdoktorn.se intervjuat Sveriges och en av världens främsta minnesmästare använder sig av en ketogen kost för att få en ultimat hjärnkapacitet.
image

I Sverige finns det fortfarande ett stigma kring depression och andra vanliga psykiska sjukdomar, till skillnad från t ex USA där det inte är något konstigt att besöka en psykolog.

Om du lider av en mild depression så kan du försöka komma tillrätta med den genom naturlig mat och träning, men om du varit allvarligt deprimerad under en längre tid råder jag dig att besöka en psykolog som kan hjälpa dig genom t ex KBT som jag kan rekommendera.

Depression är inget naturligt tillstånd.

Med det sagt så har antropologer sett att depression, panikångest och bipolär sjukdom är extremt ovanliga bland stamfolk som lever på våra förfäders vis, så det är inget långsökt antagande att epidemin av psykiska sjukdomar vi upplevt i västvärlden de senaste 50 åren har något med vår livsföring att göra.

Så pröva gärna naturlig mat och träning innan du intar psykofarmaka med massor av potentiellt farliga bieffekter.

Väl mött!

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: