Hur kan du komma igång med naturlig mat?

DSC_0043Hur kommer man igång med LCHF? Behöver du räkna kalorier? Vad ska man undvika? Och vilka matgrupper bör man fokusera på? Och i vilken ordning?

Jag vill först av allt börja med att tacka alla läsare som hört av sig med uppskattande ord om bloggen och om mitt föregående inlägg om min egen väg till en bättre hälsa och en vältränad kropp. Jag uppskattar all feedback jag kan få, ris och ros, frågor samt att höra om läsarnas egna berättelser och funderingar kring kost och träning.

Hur kommer jag igång?

Det de flesta frågat om är hur man kommer igång med LCHF och med en mer sund livsstil, så jag tänkte dra upp några riktlinjer i detta inlägg för alla som är intresserade. Först av allt så vill jag säga att jag inte är mycket för kaloriräkning eller färdiga program som ska passa alla.

Jag tror i första hand mer på allmänna principer och riktlinjer att sträva efter, sen kan jag hjälpa enskilda individer som vill bli coachade att skräddarsy program som är mer anpassade till hans eller hennes förutsättningar, mål och livsstil.

Vi kan börja med saker att undvika:

1. Processad mat i alla dess former: Alla micromat oavsett märke brukar innehålla sönderprocessad mat med massor av märkliga tillsatser för att hålla onaturlig mat hållbar, aptitlig och för att den ska se naturlig ut. Charkuteri produkter med en massa e-ämnen, allt som innehåller tillsatt socker, och saker som du inte vet vad det är, är bara att ignorera.

2. Snabba kolhydrater och stärkelse: Det finns essentiella (livsnödvändiga) fettsyror och det finns essentiella proteiner, det finns dock inga essentiella kolhydrater, vi har klarat oss i miljontals år utan pasta, ris och potatis, det gör vi idag också. Äter du naturligt fett som finns i till exempel kött, fisk, ägg, smör och avokado så behöver du inget mer för att få i dig allt du behöver i form av vitaminer, mineraler, protein och omega 3 med mera.

3. Undvik socker i alla dess former: oavsett om det gäller socker i kaffet, såser med tillsatt socker eller lightdrycker med tillsatt fruktos och annat sötat skräp. Om du inte är överviktig så kan du ta någon frukt om dagen ifall du inte har bråttom att gå ned i vikt, annars är det bäst att undvika frukter också, inklusive större mängder rotfrukter. Var även försiktig med vanlig mjölk som innehåller mjölksocker och undvik helt lättmjölk.

Det var några saker att undvika, jag kommer gå in mer i detalj i detta i framtida inlägg.

Men nu till riktig mat att leta efter som du kan och bör konsumera:

1. Naturlig fet mat: det viktigaste du behöver är naturligt fett som du finner i kött, fisk, fågel, ägg, smör, avokado och olivolja. Undvik däremot margariner och solrosolja som innehåller skadliga ämnen och som ofta framställts på högst tvivelaktiga grunder ur ett hälsoperspektiv, googla om du vill veta mer, eller läs mer på kostdoktorn.se.

Jag kommer också återkomma till dessa skadliga livsmedel i framtida inlägg. Men huvuddelen av ditt energiintag bör bestå av fett, ta gärna ekologisk bearnaise, vitlökssmör eller någon annan fet sås utan tillsatt socker och e-ämnen.

2. Kött, fisk och fågel: nummer två på listan är kött, men man får vara försiktig med köttkonsumtionen då en överkonsumtion av kött kan sakta ned viktminskningen, jag återkommer till detta. Men i mån av pengar och tillgång så rekommenderar jag helst ekologiska produkter, gräsbetat kött och vildfångad lax är den bästa mat som finns.

På ica brukar man kunna finna naturbeteskött och på Willys kan man ofta finna vildfångad lax från Alaska. Kilopriset på dessa varor är ofta högt, men om du äter mindre portioner av dessa och kompenserar med extra mycket smör, feta såser och bacon så bör du bli mätt ändå.

3. Ovanjordgrönsaker: blomkål och Broccoli är en stapelvara hos mig, framförallt blomkål kan du göra väldigt mycket med som blomkålsris eller mos,  jag kommer att återkomma med förslag på recept. Även vitkålspasta är en favorit. I övrigt så kan du äta rätt mycket grönsaker som gurka, isbergsallad, avokado, sparris mm, beroende på hur insulinkänslig du är. Men var försiktig med tomater och morötter som ofta innehåller relativt mycket socker.

Min matfilosofi är att mat ska vara enkel, god och naturlig, det här inlägget är mest till för att ge dig som läsare ett hum om vad jag menar med naturlig mat. Jag kommer dock återkomma med en längre förklaring av varför detta är den bästa maten för oss människor i allmänhet och för oss som vill vara friska och starka i synnerhet. Frågor, synpunkter, ris och ros mottages som vanligt tacksamt.

Författare: Ernst Robert Almgren

Medgrundare till Maskulint.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s